• karditsa_slide1.jpg
  • karditsa_slide2.jpg
  • ΒΟΟΚ ΥΟUR HOTEL NOW

  • ΒΟΟΚ ΥΟUR HOTEL NOW
date picker

Καρδίτσα

ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ | Η ΙΣΤΟΡΙΑ

Η Καρδίτσα είναι η νεότερη από τις υπόλοιπες τρεις θεσσαλικές πρωτεύουσες παρόλο που ο νομός κατοικήθηκε από την αρχή της παλαιολιθικής εποχής. Περιβάλλεται από τοπία απαράμιλλης ομορφίας όπως αυτό της λίμνης Πλαστήρα, των Μετεώρων αλλά και παραδοσιακών οικισμών όπως η Ελάτη και το Περτούλι.

περισσότερα

Η πρώτη αναφορά γίνεται από τον Άγγλο περιηγητή Leake το 1810, ενώ θα γίνει επίσημα δήμος το 1882, ένα χρόνο μετά την απελευθέρωσή της από τους Τούρκους. Στις 12 Μαρτίου 1943 η Καρδίτσα γίνεται η πρώτη ελεύθερη πόλη της Ευρώπης, ενώ κατά τη διάρκεια της αντίστασης στο οροπέδιο της σημερινής λίμνης Πλαστήρα λειτούργησε συμμαχικό αεροδρόμιο. Τον Οκτώβρη του 1943, ύστερα δηλαδή από 10 μήνες, η Καρδίτσα καταλαμβάνεται εκ νέου, αυτή τη φορά από τους Γερμανούς, οι οποίοι συνεχίζουν την κατοχή ως το Σεπτέμβριο του 1944. Η κυβέρνηση του βουνού βρίσκεται στο Πετρίλο, ενώ στη Νευρόπολη λειτουργεί αεροδρόμιο. Δίνονται πια μάχες εκ παρατάξεως στα βουνά, στον κάμπο, ακόμη και μέσα στην πόλη, στη Ριζάβα (Ριζοβούνι), στο Τσαούσι (Γεωργικό), στο Παλιόκαστρο (Μητρόπολη), στο σταθμό Φαναρίου, με αποκορύφωμα τη «μάχη της σοδειάς» (Εγχειρίδιο τοπικής Ιστορίας, 1997). Τον Αύγουστο του 1944 αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για τους κατακτητές. Τα συνεχή χτυπήματα των Ελλήνων, η γεωγραφική θέση της Καρδίτσας, που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τα Άγραφα τους αναγκάζουν να εγκαταλείψουν την Καρδίτσα τις πρωινές ώρες της 23ης Σεπτεμβρίου 1944, όποτε η Καρδίτσα ελευθερώνεται οριστικά.

ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΚΑΙ ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Η Καρδίτσα φημίζεται για την καλή ρυμοτομία της, ούσα πεδινή, τους πολλούς πεζόδρομους και το πρώτο δίκτυο ποδηλατοδρόμων. Σε κεντρικό σημείο της πόλης βρίσκεται το υπέροχο άλσος του Παυσιλύπου, με τα ελεύθερα παγώνια, στην άκρη του οποίου δεσπόζει ο ιστορικός μητροπολιτικός ναός των Αυτοκρατόρων Κωνσταντίνου και Ελένης.

περισσότερα

Το ποδήλατο είναι ένα από τα πλέον κατάλληλα μέσα για να γνωρίσει κάποιος μία πόλη. Συνδυάζοντας την άσκηση με την εξερευνητική διάθεση, οι ποδηλάτες μπορούν να χαρούν τις τοποθεσίες και να γνωρίσουν «μυστικά» περάσματα, αθέατα στους πολλούς. Στην Καρδίτσα πολλοί κάτοικοι κυκλοφορούν με ποδήλατα μέσα στην πόλη, καθώς αυτό αποτελεί μέρος της «κουλτούρας» τους. Ένα ευρύ δίκτυο αστικών και περιαστικών ποδηλατοδρόμων, με συνολικό μήκος 14 χλμ., δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες της Καρδίτσας να περιηγηθούν με ποδήλατο. Από τις πιο ενδιαφέρουσες ποδηλατικές διαδρομές είναι αυτή που ξεκινά από τον Σιδηροδρομικό Σταθμό της πόλης και φτάνει ως το δάσος Παπαράντζας (ή «Χίλια Δέντρα»), 3 χλμ. ΝΔ.

ΛΙΜΝΗ ΠΛΑΣΤΗΡΑ

Τεχνητή λίμνη, η οποία σχηματίστηκε το 1959 με την ολοκλήρωση του φράγματος στο νότιο άκρο της επί της αρχής του ποταμού Ταυρωπού ή Μέγδοβα, η δε ιδέα για την κατασκευή της αποδόθηκε στον στρατιωτικό και πολιτικό Νικόλαο Πλαστήρα, όταν το 1935 που επισκέφθηκε την γενέτειρά του, βλέποντας πως είχαν σημειωθεί καταστροφικές πλημμύρες στη περιοχή και την Μακεδονία από συνεχείς βροχοπτώσεις, φέρεται να είπε πως "εδώ μια μέρα θα γίνει λίμνη", απ' όπου και το πιο γνωστό της όνομα.

περισσότερα

Η λίμνη Πλαστήρα αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών όλες τις εποχές του χρόνου καθώς εκτός από ονειρική ομορφιά διαθέτει και πλήθος εντυπωσιακών αξιοθέατων. Στην περιοχή θα βρείτε θρησκευτικά μνημεία με μεγάλο πολιτιστικό και αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, μοναστήρια, μουσεία, το φράγμα, το βοτανικό κήπο, το ορειβατικό καταφύγιο Αγράφων, τοξωτά γεφύρια και σπήλαια καθώς και σημεία που προσφέρουν πανοραμική θέα στη λίμνη Πλαστήρα που κόβουν την ανάσα. Η λίμνη περιτριγυρίζεται από δεκάδες παραδοσιακά χωριά. Ανακαλύψτε την εξαιρετική ενσωμάτωση τους στο φυσικό περιβάλλον και τα παραμυθένια τοπία που συνθέτουν. Κάποια από αυτά είναι τουριστικά ενώ κάποια άλλα σχεδόν άγνωστα και έρημα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι κάθε ένα έχει τις δικές του ομορφιές και τα ιδιαίτερα μυστικά του να αποκαλύψει.

ΜΕΤΕΩΡΑ

Τα Μετέωρα είναι ένα σύμπλεγμα από τεράστιους σκουρόχρωμους βράχους από ψαμμίτη οι οποίοι υψώνονται έξω από την Καλαμπάκα, κοντά στα πρώτα υψώματα της Πίνδου και των Χασίων. Τα μοναστήρια των Μετεώρων, που είναι χτισμένα στις κορυφές κάποιων από τους βράχους, είναι σήμερα το δεύτερο σημαντικό μοναστικό συγκρότημα στην Ελλάδα, ύστερα από το Άγιο Όρος.

περισσότερα

Από τα τριάντα που υπήρξαν ιστορικά, σήμερα λειτουργούν μόνον επτά, τα οποία, από το 1988, περιλαμβάνονται στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Η δημιουργία του γεωλογικού τοπίου, αν και έχει κατά καιρούς απασχολήσει πολλούς Έλληνες και ξένους γεωλόγους, δεν έχει ακόμη ξεκάθαρα ερμηνευθεί. Είναι ενδιαφέρον το ότι ούτε η Ελληνική Μυθολογία ούτε οι αρχαίοι Έλληνες αλλά και ούτε ξένος ιστορικός έχει αναφερθεί στον χώρο αυτό! Σε κάθε περίπτωση, αξίζει να επισκεφθεί κανείς αυτό το μοναδικής κι ανεξερεύνητης ομορφιάς τοπίο!