• athens_dest_slide1.jpg
 • athens_dest_slide2.jpg
 • athens_dest_slide3.jpg
 • athens_dest_slide4.jpg
 • athens_dest_slide5.jpg
 • athens_dest_slide6.jpg
 • athens_dest_slide7.jpg
 • ΒΟΟΚ ΥΟUR HOTEL NOW

 • ΒΟΟΚ ΥΟUR HOTEL NOW
date picker

Αθήνα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ

Πηγές: www.wikipedia.org, www.madein-greece.com, discovergreece.com Πρωτεύουσα και η μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδος, μία από τις αρχαιότερες πόλεις του κόσμου, με την καταγεγραμμένη ιστορία της να φτάνει έως το 3.200 π.Χ. 

περισσότερα

Κέντρο των τεχνών, της γνώσης και της φιλοσοφίας, έδρα της Ακαδημίας του Πλάτωνα και του Λυκείου του Αριστοτέλη, αναφέρεται ευρέως ως λίκνο του Δυτικού πολιτισμού και γενέτειρα της δημοκρατίας, κυρίως λόγω της επίδρασης των πολιτιστικών και πολιτικών επιτευγμάτων της κατά τους 5ο και 4ο αιώνες π.Χ. στο υπόλοιπο της τότε γνωστής Ευρωπαϊκής ηπείρου. Κοσμοπολίτικη μητρόπολη σήμερα, η σύγχρονη Αθήνα είναι το κέντρο της οικονομικής, χρηματοπιστωτικής, βιομηχανικής, πολιτικής και πολιτιστικής ζωής της Ελλάδας. 

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ

Σύμβολο της Αθήνας, ο ιερός βράχος, σύνδεσμος ανάμεσα στο θαυμαστό αρχαίο πολιτισμό και το σύγχρονο. Τα μνημεία που υπάρχουν σήμερα στον Ιερό Βράχο χρονολογούνται από την προϊστορική περίοδο μέχρι και τα βάθη της αρχαιότητας.

περισσότερα

ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ
Το αρχαιότερο δικαστήριο του κόσμου, ένας χώρος που ήταν ιδιαίτερα σεβαστός στους αρχαίους χρόνους. Εδώ υπήρχε η έδρα του πρώτου αριστοκρατικού κοινοβουλίου της αρχαίας Αθήνας. Με τον καιρό, ωστόσο, το κοινοβούλιο αυτό άρχισε να χάνει την πολιτική του δύναμη και από το δεύτερο μισό του 5ου αι. π.Χ. είχε αποκλειστικά δικαστική αρμοδιότητα, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορούσε στην εκδίκαση ανθρωποκτονιών. Όπως περιγράφεται στην «Ορέστεια», σε αυτό το δικαστήριο ο Ορέστης δικάστηκε για το φόνο της μητέρας του Κλυταιμνήστρας και του εραστή της Αίγισθου. Επίσης, σ’ αυτόν ακριβώς το χώρο, οι Αθηναίοι άκουσαν το πρώτο κύρηγμα του Αποστόλου Παύλου το 51 μ.Χ., όπως μας πληροφορεί η μπρούτζινη πλακέτα στη βάση του βράχου.   ΛΟΦΟΣ ΦΙΛΟΠΑΠΠΟΥ
Όποια εποχή κι αν επιλέξετε να επισκεφτείτε το λόφο αυτό, θα αποζημιωθείτε. Ο περίπατος έχει όλα τα συστατικά μίας ενδιαφέρουσας εμπειρίας: έναν υπέροχο χώρο πρασίνου, σημαντικά μνημεία όπως οι θεωρούμενες ως «φυλακές του Σωκράτη», τα «Κιμώνεια Μνήματα», η αρχαία οδός Κοίλης, μια εμπορική λεωφόρος με μαγαζιά και σπίτια, το «Ηρώο Μουσαίου», το μνημείο του Φιλοπάππου και όλα όσα προσφέρει η υπέροχη θέα προς τον Παρθενώνα και την Ακρόπολη. Δείτε: Μνημείο του Φιλοπάππου. Κτίστηκε από τους Αθηναίους τον 2ο αι. μ.Χ. προς τιμήν του ευεργέτη ηγεμόνα της Συρίας Γάιου Ιούλιου Αντιόχου, ο οποίος ήταν επίσης γνωστός με το όνομα Φιλόπαππος, που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει «ο αγαπημένος εγγονός του παππού του». Ο παππούς του ήταν ο τελευταίος Βασιλιάς της Κομμαγηνής Αντίοχος ο Δ´.   ΠΝΥΚΑ
Η Πνύκα βρίσκεται μεταξύ του Λόφου των Μουσών, πάνω στον οποίο δεσπόζει το Μνημείο του Φιλοπάππου και του Λόφου των Νυμφών με το ομώνυμο ιερό, όπου υπάρχει σήμερα το Εθνικό Αστεροσκοπείο. Η ημικυκλική αυτή πλατεία ήταν ο τόπος όπου συναθροίζονταν από τον 6ο αι. π.Χ. οι πολίτες της Αθήνας για να ακούσουν γνωστούς ρήτορες, που μιλούσαν από το πέτρινο βήμα στο κέντρο της Πνύκος, καθώς και να ασκήσουν τα δημοκρατικά τους καθήκοντα. Υπολογίζεται ότι είχε χωρητικότητα 10.000 ατόμων.   ΑΡΧΑΙΑ ΑΓΟΡΑ Στους πρόποδες της Ακρόπολης, κοντά στο σταθμό μετρό «Θησείο», υπάρχει ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Αγοράς. Στους αρχαίους χρόνους, η Αγορά εκτός από το εμπορικό ήταν και το κύριο πολιτικό, πολιτιστικό και θρησκευτικό κέντρο της πόλης. Στην περιοχή αυτή υπήρχαν τα διοικητικά κτήρια, οι ναοί, οι δημόσιες υπηρεσίες και τα δικαστήρια. Εδώ συγκεντρώνονταν καθημερινά οι Αθηναίοι, όχι μόνο για να αγοράσουν και να πουλήσουν τα αγαθά τους, αλλά και για να ενημερωθούν, να ασκήσουν κριτική στην κυβέρνηση, να ανταλλάξουν ιδέες ή απλώς να συζητήσουν. Η ιστορία του χώρου αυτού ξεκινά από τους νεολιθικούς χρόνους, ενώ τα μνημεία του ανήκουν σε διαφορετικές ιστορικές περιόδους: από τους κλασικούς χρόνους μέχρι τον 11ο αι. μ.Χ. Παράδειγμα του τελευταίου, η εκκλησία των Αγίων Αποστόλων. Δείτε:

 • Θησείον-Ναός του Ηφαίστου
 • Το μνημείο των Επώνυμων Ηρώων
 • Ποικίλη Στοά
 • Στοά του Αττάλου
 • Βασίλειος Στοά
 • Ωδείο Αγρίππα 
  ΡΩΜΑΪΚΗ ΑΓΟΡΑ Ενιαίο αρχιτεκτονικό συγκρότημα, που κατασκευάστηκε μεταξύ 19-11 π.Χ. και αποτελούνταν από μεγάλη ορθογώνια αυλή περιτριγυρισμένη από κιονοστοιχίες, ενώ οι στοές της στέγαζαν διάφορα μαγαζιά. Βόρεια του οικοδομήματος υπήρχε η βιβλιοθήκη (ορθογώνιο κτίσμα διαστάσεων 122 x 82 μ.) που χτίστηκε από τον Αδριανό το 132 μ.Χ. Δείτε:
 • Ωρολόγιο Κυρρήστου-Πύργος Ανέμων
 • Πύλη Αρχηγέτιδος Αθηνάς
ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ
Ο αρχαίος Κεραμεικός βρισκόταν στις βορειοδυτικές παρυφές της Αθήνας και επεκτεινόταν τόσο μέσα όσο και έξω από τα τείχη, που σήμερα διασχίζουν το χώρο των ανασκαφών. Στο κέντρο του αρχαιολογικού χώρου βρίσκονται οι δύο γνωστότερες πύλες της αρχαίας Αθήνας, το Δίπυλον και η Ιερά Πύλη. Η περιοχή γύρω από τις πύλες αυτές αποτελούσε το αρχαιότερο και μεγαλύτερο νεκροταφείο της Αττικής. Ο αρχαίος δήμος του Κεραμεικού περιλάμβανε περιοχή πολύ μεγαλύτερη από αυτή που έφεραν στο φως οι ανασκαφές. Πιστεύεται ότι εκτεινόταν από τα βορειοδυτικά όρια της Αγοράς μέχρι το αλσύλλιο που πήρε το όνομά του από τον ήρωα Ακάδημο. Δείτε:
 • Τάφοι και στήλες
 • Μουσείο Κεραμεικού
  ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ Η περιοχή κατοικήθηκε από τα προϊστορικά χρόνια και οφείλει την ονομασία της στον ήρωα Ακάδημο ή Εκάδημο. Κατά τον 6ο αι. π. Χ. ιδρύθηκε εκεί ένα από τα τρία ονομαστά Γυμνάσια των Αθηνών. Ωστόσο, σήμερα είναι γνωστή από την περίφημη φιλοσοφική σχολή, που ίδρυσε ο Πλάτων (συνοικία Ακαδημίας Πλάτωνος) το 387 π. Χ. και γνώρισε μεγάλη αίγλη από τους Νεοπλατωνικούς. Δείτε:
 • Ιερά Οικία γεωμετρικών χρόνων
 • Γυμνάσιο
 • Περίστυλο κτήριο
 • Πρωτοελλαδική Αψιδωτή Οικία

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Η γειτονιά της Πλάκας (στην ανατολική πλευρά της Ακρόπολης), που κατοικείται αδιάκοπα από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα, αποτελεί την «καρδιά» του ιστορικού κέντρου της Αθήνας. Κάνοντας μια βόλτα μέσα στα στενά, δαιδαλώδη δρομάκια, ανάμεσα στα σπίτια και τις επαύλεις από την εποχή της Τουρκοκρατίας και της Νεοκλασσικής περιόδου (19ος αι.) έχει κανείς την αίσθηση ότι ταξιδεύει πίσω στο χρόνο.

περισσότερα

Εδώ θα συναντήσετε μια σειρά από αρχαία μνημεία, όπως το μνημείο του Λυσικράτη χτισμένο από γενναιόδωρη δωρεά του ίδιου, όταν το 334 π.Χ. νίκησε ως χορηγός σε θεατρικούς αγώνες. Ακολουθούν η Ρωμαϊκή αγορά, ο φημισμένος Πύργος των Ανέμων ή των Αέρηδων (1ος αι. π.Χ.) και η Βιβλιοθήκη του Αδριανού (132 μ.Χ.), στην αυλή της οποίας ανεγέρθηκε μια παλαιοχριστιανική εκκλησία, που αργότερα καταστράφηκε και στη θέση της χτίστηκαν μια τρίκλιτη (7ος αι.) και μια μονόκλιτη βασιλική (1ος αι.) αληθινά αριστουργήματα Βυζαντινής αρχιτεκτονικής. Εδώ θα δείτε και δείγματα από την αρχιτεκτονική της Οθωμανικής περιόδου όπως το Φετιχιέ τζαμί, το τζαμί Τζισταράκη, το Λουτρό των Αέρηδων, το Μουσουλμανικό Διδασκαλείο κ.α. Η περιοχή της Πλάκας διαθέτει και αρκετά σημαντικά και ενδιαφέροντα μουσεία (Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής τέχνης, Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης, Μουσείου Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών οργάνων, Μουσείο Φρυσίρα κ. α), γραφικές ταβέρνες, καφέ, μπάρ καθώς και μαγαζάκια με σουβενίρ και ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα. Συνεχίζοντας από την Πλάκα, φθάνουμε στο Μοναστηράκι, μία από τις πλέον χαρακτηριστικές περιοχές με άρωμα «παλιάς» Αθήνας, με στενούς ακανόνιστους δρόμους και μικρά κτήρια. Σήμα κατατεθέν το παραδοσιακό παζάρι με τους υπαίθριους πάγκους των μικροπωλητών, όπου μπορεί κανείς να βρει ό,τι επιθυμεί. Δίπλα στο Μοναστηράκι, βρίσκεται η περιοχή του Ψυρρή, μια γραφική, νεοκλασική αθηναϊκή γειτονιά, που εξελίχθηκε σε ένα από τα πλέον δημοφιλή στέκια της πόλης, με έντονη νυχτερινή ζωή, γεμάτη με μπαράκια, club, ταβέρνες και ουζερί. Ωστόσο, η καρδιά του ιστορικού κέντρου της πόλης χτυπά στο παραδοσιακό εμπορικό κομμάτι της, που διαθέτει περισσότερα από 2.500 χιλιάδες καταστήματα όλων των ειδών και αναπτύσσεται στους δρόμους και τα στενά που περιστοιχίζουν την οδό Ερμού (τον πιο δημοφιλή εμπορικό δρόμο της πόλης). Το δυτικό σύνορο του εμπορικού κέντρου είναι η οδός Αθηνάς, με μια μεγάλη αγορά τροφίμων, που θυμίζει πολύ έντονα παζάρι της Μέσης Ανατολής. Εδώ, μεταξύ άλλων, βρίσκονται τα νεοκλασικά κτήρια του Δημαρχείου των Αθηνών και της Βαρβακείου Αγοράς (όπου πωλούνται κρέας, ψάρια και λαχανικά) αλλά και η μεγάλη και πανέμορφη πλατεία Κοτζιά. Στα όρια του ιστορικού κέντου της πόλης μπορεί κανείς συναντήσει κι άλλες χαρακτηριστικές και ιδιαίτερα γραφικές συνοικίες όπως την περιοχή Μακρυγιάννη (κοντά στην Ακρόπολη και δίπλα στο εντυπωσιακό Μουσείο), τα Άνω Πετράλώνα και το Θησείο (όπου θα βρείτε πολλά μικρά μουσεία αλλά και καφέ, μπαρ και εστιατόρια). Χαρακτηριστική ομορφιά διαθέτουν επίσης οι περιοχές του Κεραμεικού και του Μεταξουργείου, αλλά και το πασίγνωστο Γκαζι, η περιοχή που λειτουργούσε το παλιό εργοστάσιο φωταερίου, το κτήριο που σήμερα στεγάζει το πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Αθηναίων, γνωστό και ως «Τεχνόπολις».

ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ

Οι πλατείες του Συντάγματος και της Ομόνοιας αποτελούν τις κεντρικότερες πλατείες της πόλης. Συνδέονται μεταξύ τους με τις οδούς Πανεπιστήμιου και Σταδίου, όπου βρίσκονται μερικά από τα πιο όμορφα και επιβλητικά νεοκλασικά κτήρια ολόκληρης της Αθήνας. Στην πλατεία Συντάγματος δεσπόζει το κτήριο της Βουλής των Ελλήνων και ακριβώς μπροστά το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, που φρουρείται 24 ώρες το 24ωρο από επίλεκτους φρουρούς, του Ευζώνους, με τη χαρακτηριστική παραδοσιακή στολή.

περισσότερα

Από το σημείο αυτό ξεκινά ο πανέμορφος Εθνικός Κήπος, που καλύπτει μια έκταση 160 στρεμμάτων και στη νότια πλευρά του βρίσκεται το εντυπωσιακό Ζάππειο Μέγαρο (που οικοδομήθηκε την περίοδο 1874 - 1888). Δίπλα συναντάμε το κτήριο του Προεδρικού Μεγάρου (1897) και λίγο πιο κάτω το Παναθηναϊκό Στάδιο(Καλλιμάρμαρο), όπου πραγματοποιήθηκαν οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες της νεότερης ιστορίας (1896). Από εκεί, διασχίζοντας τη περιοχή του Μετς, ο δρόμος οδηγεί στο Ά Νεκροταφείο Αθηνών, το παλιότερο νεκροταφείο της Αθήνας, που αποτελεί ουσιαστικά μια υπαίθρια γλυπτοθήκη, καθώς διαθέτει πλούτο από υπέροχα επιτύμβια γλυπτά, φιλοτεχνημένα από τους σημαντικότερους γλύπτες του 19ου και 20ου αιώνα. Από την πλατεία της Ομόνοιας ξεκινά η οδός Πατησίων, ένας πολυσύχναστος δρόμος στολισμένος με πανέμορφα κτήρια, ανάμεσα στα οποία εντυπωσιακά νεοκλασικά, όπως εκείνο του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, που συγκαταλέγεται ανάμεσα στα καλύτερα του κόσμου, καθώς φιλοξενεί σπάνια αρχαιολογικά ευρήματα από τη Νεολιθική εποχή μέχρι τη Ρωμαϊκή Περίοδο. Κοντά στο Μουσείο, βρίσκεται η περιοχή των Εξαρχείων, μια γοητευτική και ιδιαίτερα ζωντανή γειτονιά, δημοφιλές στέκι και σημείο συνάντησης αλλά και τόπος κατοικίας πολλών φοιτητών και καλλιτεχνών. Από τα Εξάρχεια, διασχίζοντας τη συνοικία της Νεάπολης, μπορεί κανείς να ανέβει στον κατάφυτο λόφο του Λυκαβηττού. Από την κορυφή του λόφου μπορείτε να θαυμάσετε την εκπληκτική θέα της πόλης, μέχρι τη θάλασσα. Απο την άλλη πλευρά του λόφου βρίσκεται η περιοχή του Κολωνακίου που εκτείνεται μέχρι την οδό Βασιλίσσης Σοφίας, έναν από τους πιο μεγαλειώδεις δρόμους της Αθήνας, με πανέμορφα νεοκλασικά,σημαντικά μουσεία (Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Μουσείο Μπενάκη, Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, Πολεμικό Μουσείο, Εθνική Πινακοθήκη) και πολλές περιοχές πρασίνου. Στο Κολωνάκι, που θεωρείται η πιο αριστοκρατική συνοικία του κέντρου, θα βρείτε πολλά καταστήματα ρούχων και οίκους υψηλής ραπτικής, μοντέρνα εστιατόρια, μπαρ και καφέ. Μη χάσετε την ευκαιρία να κάνετε μια βόλτα στους γύρω δρόμους και να θαυμάσετε τα εντυπωσιακά κτήρια της περιοχής, επηρεασμένα από τα αρχιτεκτονικά κινήματα της art déco, της art nouveau και του μεσοπολέμου.