• sivota_slide1.jpg
 • sivota_slide2.jpg
 • sivota_slide3.jpg
 • ΒΟΟΚ ΥΟUR HOTEL NOW

 • ΒΟΟΚ ΥΟUR HOTEL NOW
date picker

Σύβοτα Θεσπρωτίας

ΕΞΩΤΙΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ | ΙΣΤΟΡΙΑ

Τα Σύβοτα Θεσπρωτίας είναι ένα γραφικό παραθαλάσσιο και σπάνιας φυσικής ομορφιάς χωριό, στα βόρεια του Ιονίου πελάγους. Απέχει μόλις 24 χλμ. νότια της Ηγουμενίτσας, απέναντι από την Κέρκυρα. Οι φυσικές  του ομορφιές το έχουν καταστήσει πόλο έλξης για Έλληνες και ξένους παραθεριστές, με ιδιαίτερη προσέλευση τα τελευταία χρόνια. 

περισσότερα

Το χωριό Σύβοτα έλαβε το όνομά του από τη ναυμαχία των Συβότων (433 π.Χ.) μεταξύ των Κορινθίων και των Κερκυραίων κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου, όπως περιγράφεται από τον αρχαίο ιστορικό Θουκυδίδη (460 - 400 π.Χ.). Σύμφωνα με Θουκυδίδη, η περιοχή η οποία αποτελούνταν από πέντε νησιά και τις απέναντι ακτές, ήταν ακατοίκητη. 

 • Μεταγενέστερες αναφορές για τα Σύβοτα αναφέρουν ότι:
 • Το 551 μ.Χ. η περιοχή καταστράφηκε από τους Γότθους.
 • Το 1294 μ.Χ. η περιοχή επανέρχεται στο Δεσποτάτο της Ηπείρου.
 • Το 1821 κατά την επανάσταση τα νησιά αποτέλεσαν τη βάση του Κυριακούλη Μαυρομιχάλη.
Αργότερα το χωριό ονομάστηκε διαδοχικά Βόλια και Μούρτος μέχρι το 1950, χρονολογία που πήρε και την επίσημη ονομασία του Σύβοτα. Σήμερα τα Σύβοτα, σύμφωνα με το Νόμο περί συνενώσεως των κοινοτήτων "Καποδίστριας" μαζί με την Πλαταριά, Φασκομηλιά, Σκορπιώνα, Αργυρότοπο και Πολυνέρι αποτελούν το Δήμο Συβότων με έδρα την Πλαταριά. (Ιστορικά στοιχεία : Καλογερόπουλος Γρηγόριος, Ιστορικός Δρ. του Πανεπιστημίου της Σορβόνης)

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΤΗ ΦΥΣΗ | ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Στα Σύβοτα θα βρείτε πολλές παραλίες, ανάλογα με τις προτιμήσεις σας!

περισσότερα

 • Παραλία Πισίνα: Μια παραλία που πας μόνο με καραβάκι μιας και βρίσκεται στο νησί Μαύρο Όρος.
 • Παραλία Μπέλα Βράκα: Μία παραλία μαγική, καθώς για να πας εκεί πρέπει να περπατήσεις στη θάλασσα και να περάσεις απέναντι στο νησάκι, ενας διάδρομος μέσα στη θάλασσα που δημιουργεί ονειρικό τοπίο. 
 • Παραλία Μέγα Άμμος: Μια οργανωμενη παραλία βραβευμένη με την Γαλάζια σημαία με ωραία γαλαζοπράσινα νερά.
 • Παραλία Ζάβια: Μια παραλία πλούσια σε πράσινη βλάστηση που την περιβάλλει. Παραλία Ζέρη: Μια πιο 'οικογενειακή' παραλία, οργανωμένη με υπέροχα νερά. 
 • Παραλία Γαλλικού Μώλου: Μια παραλία με κρυστάλλινα νερά, η οποία είναι σε μικρή απόσταση απο το χωριό των Συβότων.
Μπορείτε να νοικιάσετε μία βάρκα για όλη την ημέρα (10.00 – 18.00) ή για μισή μέρα (10.00-14.00 ή 14.00-18.00) για να επισκεφτείτε τις κοντινές παραλίες ή να καλέσετε ταξι-βάρκα.

ΙΣΤΟΡΙΕΣ & ΜΥΘΟΙ |ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι οι νεκροί όφειλαν να δώσουν τον οβολό τους στον βαρκάρη του Αχέρωντα για να τους μεταφέρει στον Κάτω Κόσμο. Σήμερα, η περιοχή σφύζει από ζωή...

περισσότερα

 • Νεκρομαντείο
Κοντά στο χωριό Μεσοπόταμος και στην συμβολή του Αχέροντα με τον παραπόταμο Κωκυτό ήταν η Αρχαία πόλη Εφύρα που άκμασε τον 5ο και 6ο αι. π.Χ. Η πόλη έγινε γνωστή από το Νεκρομαντείο της, κτίριο του 5ου αι. π.Χ. Οι επισκέπτες συνέρρεαν από όλο τον τότε γνωστό κόσμο στο μοναδικό αυτό μαντείο, όπου μπορούσαν μετά από μία διαδικασία παραμονής και μύησης να επικοινωνήσουν με τούς νεκρούς τους. Σήμερα στα ερείπιά του διακρίνονται διάδρομοι, δωμάτια, η κεντρική υπόγεια αίθουσα, αγγεία κ.λπ.  
 • Ιερή Μονή Γηρομερίου 
Η Ιερά Άποψη της Μονής Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Γηρομερίου, βρίσκεται στην ακριτική περιοχή του Νομού Θεσπρωτίας, 8 χλμ. βορειοανατολικά της πόλης των Φιλιατών, κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα, κτισμένη σε υψόμετρο τριακοσίων περίπου μέτρων, στις δυτικές πλαγιές του όρους Φαρμακοβούνι.  
 • Η πόλη της Κέρκυρας (12μίλια )
Η πόλη της Κέρκυρας χαρακτηρίζεται από το έντονο Βενετσιάνικο στοιχείο, αλλά και από πολλές Αγγλικές και Γαλλικές επιρροές. Είναι κοσμοπολίτικη πόλη, που αποπνέει μια αίσθηση αρχοντιάς, με κύρια αξιοθέατα τη μεγάλη πλατεία Σπιανάδα(ή Liston), που είναι η μεγαλύτερη πλατεία των Βαλκανίων, το Παλιό και το Νέο Φρούριο, το Δημαρχείο (Θέατρο Σαν Τζιάκομο), το Κανόνι, το Μον Ρεπό, Αχείλιον αλλά και τα Μουσεία Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Ιστορίας.  
 • Παξοί και Αντίπαξοι
Οι Παξοί αποτελούνται από σύμπλεγμα νησιών και βραχονησίδων, με κυριότερα τους Παξούς και τους Αντίπαξους. Οι Παξοί και οι Αντίπαξοι αποτελούν επαρχία του νομού Κέρκυρας και σχηματίζουν το δήμο Παξών. Βρίσκονται στο Ιόνιο πέλαγος, νότια της Κέρκυρας (7 μίλια από το Κάβο Μπιάνκο). Από την Πάργα, οι Παξοί απέχουν 12 μίλια και αποτελούν μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδρομή για τον επισκέπτη της Πάργας. Θα βρείτε πολλά φυσικά λιμανάκια, πεντακάθαρες παραλίες, γραφικά χωριά και οικισμούς αλλά και ενδιαφέροντες γεωλογικούς σχηματισμούς όπως σπηλιές κ.α.  
 • Ζαγόρια
Είναι μια ιδιόμορφη γεωγραφική και πολιτισμική ενότητα 46 παραδοσιακών χωριών που κατανέμονται στο ανατολικό, κεντρικό και δυτικό Ζαγόρι. Η περιοχή είναι ένας συνδυασμός από πεύκα κι έλατα διεσπαρμένα, κρυστάλλινα νερά, γραφικά πέτρινα γιοφύρια, παλιά αρχοντικά, όμορφες εκκλησιές και πλούσια βλάστηση. Μια περιοχή με πανίδα και χλωρίδα από τις πλουσιότερες της χώρας μας, όχι μόνο σε αριθμό ειδών αλλά και σε σπάνια είδη. Εδώ βρίσκει καταφύγιο η αρκούδα, το ζαρκάδι, το αγριόγιδο, το τσακάλι κ.α.  
 • Δωδώνη 
Οι απαρχές του Ιερού, που είναι γνωστό για την πανελλήνια ακτινοβολία του, ανάγονται στην εποχή του Χαλκού (2600-1200). Αρχικά το Ιερό ήταν υπαίθριο και λατρευόταν σε αυτό η Μεγάλη Θεά, θεότητα της γονιμότητας και της ευφορίας, η οποία αργότερα αντικαταστάθηκε από τη λατρεία του Δωδωναίου Δία. Οι ιερείς έλεγαν τους χρησμούς ακούγοντας τους ήχους των τριπόδων που υπήρχαν γύρω από τη Φηγό, την ιερή βελανιδιά του Δία. Προς τιμήν του γινόταν τα Νάια, ονομαστοί πανελλήνιοι αγώνες. Τον 4ο αι. άρχισε να κτίζεται ο πρώτος ναός, η “Ιερά Οικία”. Ωστόσο, το Ιερό ανακαινίστηκε ριζικά τον 3ο αι. επί βασιλέως Πύρρου. Τότε κτίστηκαν το Πρυτανείο, το Βουλευτήριο και το Θέατρο, που είναι ένα από τα μεγαλύτερα αρχαία θέατρα (περίπου 17000 θέσεων).